Главная » 2015 » Сентябрь » 25 » Роз’яснення щодо дотримання законності на кордоні з тимчасово окупованою територією півострова Крим
17:30
Роз’яснення щодо дотримання законності на кордоні з тимчасово окупованою територією півострова Крим
Роз’яснення щодо дотримання законності на кордоні з тимчасово окупованою територією півострова Крим
 
Органи прокуратури постійно вживають заходи для підтримки правопорядку та законності на адміністративному кордоні з тимчасово окупованою територією півострова Крим.
У зв’язку з діями Російської Федерації відносно Кримського півострова на зазначеній території встановлено особливий правовий режим та визначено особливості діяльності державних органів влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій в умовах цього режиму, додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб.
Так, нині визначено порядок в’їзду осіб на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї. У Каланчацькому, Чаплинському та Генічеському районах створені контрольні пункти, в яких здійснюються прикордонний, митний та інші види контролю та проводиться відповідний пропуск осіб, транспортних засобів тощо.
Перетинання кордону
Перетин адміністративної межі з Кримським півостровом з боку Херсонщини, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №367 від 04 червня 2015 року, можна здійснити автомобільним транспортом лише через контрольно-пропускні пункти «Каланчак», «Чаплинка», «Чонгар». Незаконне перетинання адміністративного кордону на пунктах пропуску або за його межами передбачає адміністративну відповідальність за ст. 204-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративного арешту на строк до 15 діб.
Слід зазначити, що на залізничних контрольних пунктах в’їзду-виїзду «Херсон», «Новоолексіївка», відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, з грудня 2014 року пропуск тимчасово припинено.
Незаконне ввезення товарів
З листопада 2014 року розпочала свою діяльність вільна економічна зона «Крим», на її території діє особливий правовий режим економічної діяльності фізичних та юридичних осіб, у тому числі особливий порядок застосування норм регуляторного, податкового та митного законодавства України.
Митні формальності, пов’язані з переміщенням товарів, транспортних засобів комерційного призначення та громадян через адміністративний кордон ВЕЗ «Крим», мають здійснюватися виключно у зонах митного контролю.
Згідно з чинним законодавством за порушення правил ввезення вантажів на/з тимчасово окупованої території Крим та підробки супровідних документів, штампів, печаток та бланків, окрім адміністративної (ст. 472, 482, 483 Митного кодексу України) передбачена і кримінальна відповідальність за статтями 227, 358, 366 та іншими Кримінального кодексу України, санкції яких передбачають покарання від  штрафу до 5 років позбавлення волі.
На цей час в органах досудового розслідування області перебуває чимала кількість кримінальних провадження за фактами підробки супровідних документів на вантаж, у яких проводяться відповідні слідчі дії. За результатами розслідування винні будуть встановленні та притягнуті до відповідальності.
Прокуратура області і в подальшому буде принципово реагувати на кожен факт спроби незаконного перетину адміністративного кордону з Кримським півостровом та переміщення вантажів.  
У зв’язку із проведенням мирної акції з припинення поставок товарів на анексовану територію, яка організована громадськими активістами, органами прокуратури області вживаються першочергові заходи щодо запобігання порушенню громадського порядку, недопущення фактів корупції, екстремістських  та інших протиправних проявів, забезпечення безпеки громадян.
 
Прес-служба прокуратури Херсонської області                           
Категория: Новости Херсонщины | Просмотров: 421 | Добавил: khersoninfo | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar